Trähuset intill Norra vägen skapar arbetstillfällen för nyanlända.

15 januari 2018

I am Home hade en önskan om att öka takten på byggnationen vid Getingen i Kalmar för att kunna färdigställa till sensommaren. – Det är inte helt lätt att finna personal med rätt kompetens eftersom branschen går på högtryck i Kalmar, berättar Stefan Wertheimer, projektchef på I am Home. Arbetsförmedlingen presenterade då flera kandidater som har flerårig snickarbakgrund men där språket ibland är en utmaning.

– Det har visat sig vara en framgång och eventuella språkförbistringar löser vi smidigt eftersom vi har flerspråkiga på platsen, berättar Stefan Wertheimer vidare. –Det är roligt, vi har fått bra projektanställd personal samtidigt som vi hjälper dem att få erfarenhet på den svenska marknaden.

Mohamed Habeb Ashmaoe är en av de projektanställda på arbetsplatsen. Han berättar; –Det är ett roligt jobb, jag tycker om alla här och mitt jobb. Mohamed Habeb Ashmaoe berättar vidare att han arbetat i byggbranschen i 20 år i Syrien med att bland annat bygga form för betong. Nu har han bott två år i Sverige och har studerat på SFI. – Jag har arbetat här tre månader nu. Det är mitt första jobb i Sverige, säger Mohamed Habeb Ashmaoe och ler glatt medan han fortsätter dra bort väderskydd från de nysatta fönsterpartierna.

Trähuset består av sex våningsplan med totalt 46 stycken lägenheter i storlekarna 27 till 43 kvadratmeter. I am Home planerar för inflyttning i augusti.